|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
magdaberbec maniak
Dołączył: 12 Lut 2008 Posty: 1772 Skąd: Krasnystaw
|
Wysłany: Czw 29 Maj 2008, 17:33 Temat postu: kilka wskazówek |
|
|
PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY,KTÓRE
POWINNY BYĆ PRZESTRZEGANE PRZY
ORGANIZACJI PRZYJĘĆ PRYWATNYCH
1.Wyeliminować wszystkie potrawy z dodatkiem surowych jaj
na przykład: serki na zimno, torty z kremami przygotowanymi
z surowych jaj, majonezy, tatar z jajkiem. Niedopuszczalne jest
stosowanie jaj stłuczek.
2.Jaja używane do potraw, ciast, klusek itp. dokładnie myć przed
wybiciem i wyparzaæ przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
3.Dania garmażeryjne typu: sałatki jarzynowe, ryby w galarecie,
nóżki w galarecie, potrawy z mięs mielonych /pasztety,rolady,klops/
wyroby podrobowe bezpośrednio po przygotowaniu przechowywać
w lodówce.
4.Przechowywać surowe mięso, kurczaki i jaja w domowych lodówkach
na oddzielnych półkach izolując je od gotowych potraw poprzez
szczelne opakowanie.
5.Wszystkie potrawy przygotowywać wyłącznie ze świeżych surowców
wiadomego pochodzenia możliwie jak najkrócej przed przyjęciem.
/mięso wyłącznie badane weterynaryjnie/
6.Sprzęt i narzędzia używane do czyszczenia warzyw,ryb,podziału mię-
sa kurcząt po zakończeniu tych czynności dokładnie umyć,wyparzyć.
Sprzętu niewyparzonego nie wolno używać do porcjowania gotowych
wyrobów.
7.Potrawy łatwo psujące się przygotowywać w ilościach odpowiadają
cych liczbie gości, tak aby nie były one spożywane przez kilka dni.
8.Wszystkie potrawy łatwo psujące przechowywać wyłącznie w czys-
tych i sprawnych lodówkach w temp od 0 st. do +4 st.C
9.Przy przygotowywaniu przyjęcia przestrzegać skrupulatnie higieny
osobistej, sprzętu, urządzeń i pomieszczenia kuchni.
OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce, mieć zakryte
włosy, zabezpieczyć własną odzież czystym fartuchem roboczym. Potraw
nie mogą przygotowywać osoby chore zwłaszcza na choroby układu
pokarmowego. Osoby pracujące bezpośrednio z żywnością winny
legitymować się ważną książeczką zdrowia.
W pomieszczeniu kuchennym należy zachować czystość ,nie gromadzić
odpadków, nie dopuszczać do przebywania zwierząt domowych
jak psy lub koty. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
becia gaduła
Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 352 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 30 Maj 2008, 17:53 Temat postu: |
|
|
Żeby tak wszyscy tego przestrzegali... Byłam na weselu gdzie podano tatar z surowym jajkiem Słabo mi się robi jak widzę surowe jedzenie. Niestety miałam okazję chorować na sarmonele po kremie do tortów z surowych jajek, brrr _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sasetka maniak
Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 1119 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Sro 4 Cze 2008, 18:08 Temat postu: |
|
|
ja jadłam tatara...smakowity kąsek... coś czuje że zamówię _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
becia gaduła
Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 352 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sro 4 Cze 2008, 19:12 Temat postu: |
|
|
Zanim go zamówisz to pomyśl ile godzin to surowe mięso będzie stało na stole. Nawet jeśli jest smakowity, to jak dla mnie za duże niebezpieczeństwo, że ktoś się podtruje. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasia1302 gaduła
Dołączył: 16 Cze 2008 Posty: 341 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Czw 19 Cze 2008, 10:06 Temat postu: |
|
|
Właśnie żeby w każdej restauracji tych reguł przestrzegali. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
MissIndependent moderator
Dołączył: 05 Kwi 2008 Posty: 6409 Skąd: gliwice/zabrze
|
Wysłany: Pon 6 Paź 2008, 17:11 Temat postu: |
|
|
na moim przyjęciu musi, absolutnie musi być majonez. nie ma mowy, żeby go nie było. będzie, choćbym miała przynieść swój własny _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana gaduła
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 253 Skąd: Silesia
|
Wysłany: Pon 6 Paź 2008, 21:47 Temat postu: |
|
|
hahahahahahahahahahaha Panna Młoda ze zgrzewką Kieleckiego hahahahaha _________________
Niczego nie będzie żal!! :* |
|
Powrót do góry |
|
|
Ania87 kandydat
Dołączył: 11 Wrz 2008 Posty: 76 Skąd: Poznan/Bristol UK
|
Wysłany: Wto 7 Paź 2008, 1:22 Temat postu: |
|
|
jesli chodzi o mnie sama to jestem taki Tadek nie jadek, ze na stole moglyby byc plastikowe "smakolyki" a i tak bym nie tknela a napewno juz nic co jest surowe, z maajonezem, musztarda, czosnkiem, cebula, grzybami, miesami innymi niz standardowe piersi z kurczaka czy wolowina lub karkowka. BLEEEEEEE, ale ja wybredna jestem aha, warzyw tez nie cierpie _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
MissIndependent moderator
Dołączył: 05 Kwi 2008 Posty: 6409 Skąd: gliwice/zabrze
|
Wysłany: Wto 7 Paź 2008, 9:22 Temat postu: |
|
|
Nana napisał: | hahahahahahahahahahaha Panna Młoda ze zgrzewką Kieleckiego hahahahaha |
Helmanza _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana gaduła
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 253 Skąd: Silesia
|
Wysłany: Wto 7 Paź 2008, 9:29 Temat postu: |
|
|
no proszę co za burżuj
gardzisz naszym narodowym kieleckim?? _________________
Niczego nie będzie żal!! :* |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|