|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Justyna*** maniak
Dołączył: 13 Lis 2011 Posty: 1442
|
Wysłany: Pią 13 Wrz 2013, 7:40 Temat postu: |
|
|
April, a gdzie wesele? Pytam, bo menu brzmi znajomo Wcale nie jest za wymyślne. Na moje oko to dobre połączenie tradycyjnych potraw z nieco bardziej urozmaiconą i nowoczesną kuchnią. W sam raz na wesele.
Ja frytek na wesele też nie akceptuję. Za bardzo kojarzą mi się z mc donaldem Rodziców, którzy pędzą dzieci na frytkach nie rozumiem Głupota rodziców, że dają im do jedzenia takie świństwo. Sto razy lepsze, zdrowsze i smaczniejsze są pieczone ziemniaczki. Z resztą, mnie od małego uczono, że "w gościach" je się to co dają i nie wybrzydza. A jak dziecko jest za małe, żeby coś zjadło na weselu to chyba nie ma sensu go brać.
Mielonych, schabowych, udek itp. też na swoim weselu bym nie podała. Nawet na uroczysty świąteczny obiad w bliskiej rodzinie staram się podać coś bardziej wykwintnego. Tym bardziej na wesele. Ale jakbym to dostała do jedzenia to bym bez gadania zjadła Trzeba być naprawdę maksymalnie kapryśnym, niegrzecznym i nieznośnym gościem, żeby wśród kilku dań gorących i kilkunastu przystawek nic dla siebie nie znaleźć. |
|
Powrót do góry |
|
|
say_yes guru
Dołączył: 25 Lip 2012 Posty: 4595 Skąd: Varsovia
|
Wysłany: Nie 29 Wrz 2013, 13:42 Temat postu: |
|
|
I danie
U nas będą na wejście flaki/rosół do wyboru. Na drugie danie będą roladki faszerowane ze schabu w sosie pieczarkowym z ziemniakami i surówkami z czerwonej kapusty, białej kapusty oraz marchewki. A na deser szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
II danie:
-worek szefa (karkówka ale zapomniałam z czym dokładnie)
- żeberka w miodzie
- dewolaj
III danie:
- pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami, papryką i mozzarellą
- faszerowane udka z kurczaka
- udka z kaczki z jabłkiem i pomarańczą
Do tego kuleczki ziemniaczane, duszone pieczarki i marchewka junior
IV danie:
Zrazy wieprzowe w sosie pieczarkowym z kluskami i buraczkami
V danie:
- pieczarka faszerowana
- kurczak w sosie curry z zieloną fasolką, szpinakiem i ryżem jaśminowym
VI:
barszczyk z pasztecikami lub krokietami
Do tego zimna płyta:
Sałatki:
-jarzynowa
- z wędzonym kurczakiem i ryżem
- fitness: z awokado, orzechami, serem lazur, winogronami, ruccolą i sałata lodową
Przekąski:
- schab faszerowany musem jajeczno-chrzanowym
- galantyna z kurczaka faszerowana musem drobiowym i suszonymi owocami glazurowana sokiem z jabłek
- rolada wieprzowa z żurawiną
- śledź po kaszubsku i w oleju
- tatar wołowy
- ryba po grecku
Stół wiejski _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ruda_wiewiórka moderator
Dołączył: 01 Gru 2011 Posty: 12149 Skąd: Ze Stumilowego lasu :)
|
Wysłany: Pon 30 Wrz 2013, 8:36 Temat postu: |
|
|
ja powiem tylko tyle: _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mani_ani guru
Dołączył: 17 Lip 2013 Posty: 3497
|
Wysłany: Pon 30 Wrz 2013, 9:39 Temat postu: |
|
|
Ojj tak - pyychhaa!! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Escherichia guru
Dołączył: 21 Lip 2013 Posty: 3165 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 30 Wrz 2013, 10:15 Temat postu: |
|
|
say_yes, mniam mniam
A to najprawdopodobniej będzie u nas:
ZUPA
Rosół drobiowy z makaronem
DANIE GŁÓWNE
Szaszłyki drobiowe say-tey w pikantnym sosie
De volaille
Zraz zawijany
Schab panierowany
Ziemniaki
Warzywa blanszowane
Surówki
ZAKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI
Schab nadziewany alzacką wędliną
Rolada z kurczęcia faszerowana po królewsku pod warzywami ratatouille
Różyczki z łososia na rogout cytrynowo-kaparowym
Pstrąg z pastą z pieczarek
Sałatka grecka z fetą
Jaja Molett na bazie sałatki jarzynowej
Karkówka w pikantnym sosie
Grzybki marynowane
Zimne sosy, Ćwikła, Pieczywo, Masło, kiełbasy, sery, warzywa
DANIE NA GORĄCO (serwowane po godzinie 22.00)
Barszcz czerwony z pasztecikami w cieście francuskim
Moim zdaniem jest w sam raz, ani zbyt tradycyjne ani strasznie wymyślne.
Każdy z zaproszonych powinien znaleźć coś dla siebie. _________________ Aut inveniam viam aut faciam
|
|
Powrót do góry |
|
|
klaudiusia1687 kandydat
Dołączył: 20 Sty 2014 Posty: 13 Skąd: Jastarnia
|
Wysłany: Czw 23 Sty 2014, 19:58 Temat postu: |
|
|
wrzucam swoje menu:
Przystawka
Pasztet myśliwski z sosem żurawinowym
Zupa
Rosół z makaronem
Obiad
Pierś z indyka w białym sosie
Kotlet de’volaille
Polędwica wieprzowa z borowikami
Ziemniaki/Frytki
Bukiet surówek (3 rodzaje)
Warzywa gotowane z masłem
Deser
Lody płonące z bakaliami
Owoce w koszach
Kawa, herbata
Zimny bufet
Pieczeń z karkówki w ziołach
Schab faszerowany morelami
Dorsz po grecku
Śledź w oleju z cebulką
Rolmopsy „Kaszubskie”
Sałatki (2 rodzaje, do wyboru)
Jajka w sosie tatarskim
Paleta wędlin, serów
Warzywa marynowane (pieczarki, papryka, ogórki)
Pomidory, ogórki
Pieczywo (2 rodzaje)
Masło
Barszcz z pasztecikiem (godzina podania do ustalenia)
Leczo drobiowe (godzina podania do ustalenia)
Do wyboru
Sałatki:
Jarzynowa
Grecka
Gyros
Caprese
Kurczak, ryż, ananas
Tyńczyk, ryż
Surówki:
Marchew z jabłkiem
Selerowa seler, rodzynki, sos)
Wiosenna (kapusta pekińska, ogórek, papryka, kukurydza, sos)
Kapusta kiszona z marchewką
Porowa (por, kukurydza, sos)
Biała kapusta, marchew, koperek, oliwa
N ciepło:
Buraczki zasmażane
Kapusta czerwona
Groszek z marchewką _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
lamika88 uzależniony
Dołączył: 30 Maj 2012 Posty: 920
|
Wysłany: Pon 24 Lut 2014, 12:23 Temat postu: |
|
|
Moje menu
OBIAD 18:00
- rosół królewski z makaronem
- ziemniaki z masłem, krokiety ziemniaczane
- kotlet schabowy
- kotlet devolaj z kurczaka
- kotlet mielony z pieczarką
- roladki schabowe z serem i porą
- karczek huzar w sosie myśliwskim
- zrazy z szynki nadziewane cebulą i ogórkiem
- kotlety schabowe z serem i pieczarkami
- mizeria, buraczki z cebulką, surówka z kapusty pekińskiej
TORT i KAWA 20:00
I KOLACJA 21:00
- gołąbki tradycyjne
II KOLACJA 23:00
- pieczone udka i skrzydełka
III KOLACJA 1:00
barszczyk z krokietami mięsnymi
IV KOLACJA 2:30
- flaczki
- gulaszowa
do tego
ZIMNE PRZEKĄSKI:
- schab rajców, karczek po cygańsku, szynka w cieście, boczek faszerowany, schab ze śliwką
- golonka w kapuście (galaretka)
- rybka po węgiersku
- trio śledzikowe (w sosie musztardowym, po kaszubsku w oleju)
- sałatka grecka
- sałatka francuska
- pasztet szlachecki z żurawiną
do tego stolik z ciastem i wiejska chata _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Natalinka kandydat
Dołączył: 12 Mar 2014 Posty: 10
|
Wysłany: Sro 12 Mar 2014, 0:53 Temat postu: |
|
|
Cześć dziewczyny,
w tym tygodniu jedziemy ustalać menu na wesele. Mamy trochę odmienne zdania co do ilości i rodzaju jedzenia. Jak myślicie ile kawałków mięsa liczyć na osobę? Czy warto zastępować tradycyjny rosół jakąś inna zupą? Chcielibyśmy aby wszystkim smakowały nasze wybory:) _________________ Skorzystałam i szczerze polecam - www.zaproszeniaslubne.pro |
|
Powrót do góry |
|
|
Mani_ani guru
Dołączył: 17 Lip 2013 Posty: 3497
|
Wysłany: Sro 12 Mar 2014, 23:26 Temat postu: |
|
|
U nas zawsze jest rosół i flaki jako pierwsze danie pierwszego posiłku Myślę, że dając gościom taki tradycyjny wybór, strzela się w 10 _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
korcia1802 uzależniony
Dołączył: 14 Sty 2014 Posty: 695 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: Czw 13 Mar 2014, 7:52 Temat postu: |
|
|
Ja bym też stawiała na tradycyjny rosół Aczkolwiek na niektórych weselach podawali na początek zupy krem np kurkową lub serową... Wszystko wg gustu Pary Młodej _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|